papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-01-10

Δαβάκης: Προτεραιότητα η αναίρεση των συνεπειών του νόμου για τον συνδικαλισμό στις ΕΔ

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ, πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, βουλευτής Λακωνίας

Η δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο OnAlert.gr του άρθρου της δημοσιογράφου Ιωάννας Ηλιάδη με τίτλο «Αποκαλύπτουμε το μεγάλο κόλπο για τον έλεγχο του χακί συνδικαλισμού» μου δίνει την ευκαιρία να προχωρήσω σε μερικές παρατηρήσεις σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. 
Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, είχα επανειλημμένως αμφισβητήσει τις προθέσεις της συγκυβέρνησης στο ζήτημα της ψήφισης του άρθρου 50 του ν. 4407/2016, το οποίο νομιμοποιεί και ρυθμίζει τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των στρατιωτικών.
Τα ερωτήματα που έθεσα και που μέχρι σήμερα έχουν μείνει αναπάντητα είναι εξαιρετικά απλά: Γιατί, αντί του συνδικαλισμού, δε λαμβάνει η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας απευθείας πρωτοβουλίες ανακούφισης των προσωπικών ή οικογενειακών προϋπολογισμών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;
Ενισχύει ο συνδικαλισμός τη δυνατότητα των αρμοδίων Υπουργών να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για να ρυθμιστούν ανοιχτά θέματα όπως η καταβολή του υπολοίπου 50% της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας; Εάν ναι, γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάτι; Εάν όχι, ποιος ο πραγματικός λόγος πίσω από τη θεσμοθέτησή του;
Το περιεχόμενο της τροπολογίας 750/68, που αιφνιδιαστικά κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Δ. Καμμένος, καθώς και όσα περιγράφονται στο άρθρο της κ. Ηλιάδη σχετικά με τις συντονισμένες ενέργειες με σκοπό τη μονοπώληση των θεσμών εκπροσώπησης από φίλα προσκείμενους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου συνδικαλιστές επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τους φόβους μου σχετικά με τις προθέσεις της συγκυβέρνησης στο θέμα της συλλογικής εκπροσώπησης στις Ένοπλες Δυνάμεις. 
Στην πραγματικότητα, μοναδικός στόχος των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η άσκηση κομματικού ελέγχου επί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Μέσω συγκεκριμένων νομικών προβλέψεων και προνομίων, όπως (μεταξύ άλλων) η απαγόρευση της εγγραφής των Περιφερειακών Ενώσεων στην ΠΟΕΣ, η δημιουργία πολλών μικρών σωματείων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για το αμετάθετο των μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων), ο ορισμός για τις πρώτες εκλογές ιδίου αριθμού εκπροσώπων για όλα τα σωματεία ανεξαρτήτως μεγέθους και η άνιση υπέρ της ΠΟΕΣ κατανομή των πόρων από τις συνδρομές, η συγκυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει το υπάρχον δίκτυο φίλα προσκείμενων σε αυτήν συνδικαλιστών και να δημιουργήσει απευθείας σχέσεις εξάρτησης με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με αυτά τα δεδομένα, παραμένω πεπεισμένος πως η αναίρεση των αρνητικών συνεπειών αυτής της ανεύθυνης και πολιτικά ευκαιριακής παρέμβασης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της επόμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.