papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-04-25

Τι ακριβώς σημαίνει το ΠΝΠ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης;

Πολλά έχουν λεχθεί επί του θέματος της υποχρεωτικής κατάθεσης των διαθεσίμων κεφαλαίων των 1.500 και πλέον φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Η αλήθεια είναι μία. Η Ελλάδα ημέρα με την ημέρα ξεμένει από ρευστό. Πολλές φορές ακούσαμε ότι η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού, αυτή τη φορά όμως, δυστυχώς, είναι γεγονός.

Επί της ουσίας τώρα, μπορούμε να δούμε τι ισχύει για την κάθε κατηγορία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης: 
1η κατηγορία: Οι φορείς που υποχρεούνται να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ. Μνημονιακή ...συμβουλή που δεν τόλμησε η προηγούμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει. Μήπως τελικά μας έφεραν την αριστερά να περάσει όσα μέτρα δεν μπορούσαν οι προηγούμενοι;
2η κατηγορία: Οι φορείς που είναι και Ν.Π.Δ.Δ. όπως τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΜΤΣ - ΜΤΝ - ΜΤΑ), οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ - ΕΑΑΝ - ΕΑΑΑ), ο ΑΟΟΑ, η ΛΑΕΔ, το ΝΙΜΤΣ κλπ που εκ του νόμου είναι υποχρεωμένες να έχουν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. 
3η κατηγορία: Οι φορείς που εξαιρούνται από την υποχρεωτική κατάθεση, όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι όμως δύνανται (με απόφαση του ΔΣ) να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ.
Σύμφωνα με το ν.2469/1997 {περίπτωση ζ της παραγράφου 11 του άρθρου 15} που ακολουθεί, η ΤτΕ μπορεί να επενδύει σε τίτλους του δημοσίου τα χρήματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, όπως ομόλογα του δημοσίου με την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης (θυμηθείτε τι έγινε με το PSI) ή ρέπος πάλι με την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Επίσης στην περίπτωση 5 αναφέρεται ότι ο ΥΠΟΙΚ και ο Διοικητής της ΤτΕ καθορίζουν με σύμβαση το ύψος της αμοιβής που θα καταβάλλεται στην τράπεζα για τη διαχείριση των υπόψη κεφαλαίων.
Συμπέρασμα: Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να είναι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και να μην υποχρεούνται με το ΠΝΠ να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ πλην όμως επειδή είναι Ν.Π.Δ.Δ. έχουν ήδη τα χρήματα στην ΤτΕ σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να τα επενδύει σε τίτλους του δημοσίου. Κι όπως γνωρίζουμε κάθε επένδυση εμπεριέχει και το ρίσκο της. Ξαναθυμίζω το "κούρεμα" των ομολόγων του δημοσίου, το γνωστό PSI, με τα γνωστά αποτελέσματα σε φορείς ΝΠΔΔ αλλά και ιδιώτες.
Αποστόλης Παπαπαρίσης  

Ακολουθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 
Ακολουθεί η παράγραφος 11 του άρθρου 15 του ν.2469/1997
Ακολουθεί η περίπτωση ζ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του ν.2469/1997

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.