papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2014-09-04

Ψηφίστηκαν στη Βουλή οι τροποποιήσεις για το ΜΤΣ και τον ΕΛΟΑΣ

Ψηφίσθηκαν σήμερα Πέμπτη 4 Σεπ 2014 στη Βουλή οι τροποποιήσεις που αφορούν στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (αποθεματικό και περίοδος αποληρωμής δανείου) και στον ΕΛΟΑΣ (εφάπαξ ΕΠΟΠ - ΕΜΘ). Ως γνωστόν την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνεργασία του ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου με την βουλευτή της ΝΔ κ. Τάνια Ιακωβίδου, εισηγήτρια του σχεδίου νόμου «Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», με αποτέλεσμα να εισαχθούν προς ψήφιση 2 σημαντικές τροπολογίες, που αφορούν στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού.  
Με την 1η τροποποίηση «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού δύναται, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να κατανέμει στους μερισματούχους μέρισμα από τα καθαρά ετήσια έσοδα της τρέχουσας χρήσης, τα οποία προκύπτουν μετά την αφαίρεση από τα συνολικά έσοδα του Ταμείου όλων των υποχρεώσεων αυτού, καθώς και ποσού είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ ανά έτος για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος. Η ισχύς της παρούσας άρχεται την 1η Ιουλίου 2012 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016.»  
Με την 2η τροποποίηση επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου που είχε πάρει από το Ελληνικό Δημόσιο το ΜΤΣ, από τα 15 στα 20 χρόνια.
«Με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων (ΒτΕ) των προτεινόμενων διατάξεων, το ΜΤΣ θα είναι σε θέση να υποβάλλει εισήγηση για τη διόρθωση της τιμής μεριδίου τουλάχιστον στα επίπεδα του έτους 2013 (τιμή μεριδίου 5,1999 €), καθόσον όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου θα έχει αφενός τη δυνατότητα, αφετέρου θα είναι σε θέση να καλύψει και μέρος του ελλείμματος», όπως προσφάτως δήλωσε ο κ. ΥΦΕΘΑ. Συμπληρώνω εγώ ότι θα είναι η πρώτη φορά από το 2011 και μετά από μείωση της τάξεως του 58,83% που θα αναστραφεί η πτωτική πορεία του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Παραθέτω παρακάτω 4 άρθρα μου δημοσιευμένα όχι μόνον σε blog αλλά και στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που αναφέρονται στις παραπάνω 2 τροπολογίες.  Είναι 2 μόνον από τις πολλές προτάσεις αύξησης των εσόδων του ΜΤΣ που δυστυχώς επιτεύχθηκαν μετά από πολύ κόπο, αγώνα και επιμονή στο στόχο. Φυσικά και δεν διεκδικώ την πατρότητα των προτάσεων, ούτε υποστηρίζω ότι η μικρή αυτή επιτυχία λύνει το πρόβλημα. Οι περικοπές - μειώσεις που έχουμε υποστεί ήταν όχι μόνον άδικες αλλά και δυσβάσταχτες. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι άλλο το ευκταίο (επιθυμητό) και άλλο το εφικτό (κατορθωτό). Θυμίζω επίσης ότι μετά τη μείωση 15% στο βοήθημα ΕΚΟΕΜΣ, που ακόμα δεν την «γευτήκαμε», ακολούθησε μετά από δική μου πρόταση η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΚΟΕΜΣ, όπως αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2015, να προπληρώνεται. «Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει». Επί της ουσίας βέβαια αν δεν υπήρχαν «αυτιά να ακούσουν» ακόμα τα ίδια θα λέγαμε...
Αποστόλης Παπαπαρίσης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.