papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-10-15

Επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών για περίθαλψη - Ανάλυση

Διαβάζουμε - ακούμε στα ΜΜΕ ότι η Γ.Γ Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, δήλωσε ότι: «Δεν χρειάζεται καμία νομική ή διοικητική ενέργεια για την επιστροφή αναδρομικών από τον κλάδο υγείας, ούτε καν αίτηση. Δεν τίθεται θέμα παραγραφής του ποσού. Η Πολιτεία το έχει ήδη αναγνωρίσει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγγράφως αναγνώρισε την αδικία και έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφεί. Τον τρόπο καταβολής θα τον ανακοινώσει ο αρμόδιος υφυπουργός μέσα στο προσεχές διάστημα». Ένα μήνα πριν ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, είχε δηλώσει ότι θα επιστραφούν μέσα στο 2018 τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων.
Ανάλυση - Πραγματικά γεγονότα: 
1ον: Το θέμα άρχισε να δημιουργείται με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων. Μέχρι τότε καταβαλλόμενο και ακαθάριστο ποσό ήταν σχεδόν το ίδιο, οπότε και δεν υπήρχε θέμα διαφορετικής ερμηνείας.
2ον: Για το Δημόσιο η επιστροφή  αφορά την περίοδο από το 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2016, ενώ για το ΙΚΑ από το 2012 και μετά. Ειδικότερα για τα εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ αφορά την περίοδο από Οκτώμβριο 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2016.
3ον: Τα ποσά που αναφέρονται έως και 3.000 ευρώ θα αφορούν ελάχιστους που είχαν όχι μόνον πολύ υψηλές συντάξεις αλλά και δεν λάμβαναν σύνταξη από το Δημόσιο. Το ποσό επιστροφής για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θα είναι κάτω από 700 ευρώ. 
4ον: Πουθενά στον Π/Υ του έτους 2018 δεν αναγράφεται η επιστροφή αυτή.
5ον: Ως γνωστόν για να επιστραφεί οποιοδήποτε ποσό (άρα και αυτό), που όπως αναφέρουν είναι περίπου 300.000 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές ή οι θεσμοί ή η τρόικα. Άρα, έχουμε δρόμο ακόμα.
6ον: Εκτιμάται ότι αν τελικά επιστραφούν, αυτό θα γίνει με δόσεις. Με βάση τις κάθε είδους καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ...διαπραγματεύσεις η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δεν πρόκειται για ένα ακόμη «σφύριγμα σανού» θα είναι πολύ δύσκολα αυτό να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.  
Ερώτηση - Απάντηση: Που βρέθηκαν ξαφνικά 300.000.000 ευρώ και δε μπορούν να βρεθούν πολύ λιγότερα προκειμένου να επιστραφεί το υπόλοιπο 50% για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που η παράνομη παρακράτηση κρίθηκε δύο φορές αντισυνταγματική; Θα σας το πω εγώ. Ποτέ. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Για την παρούσα κυβέρνηση δεν είμαστε και ούτε θα είμαστε ποτέ στις προτεραιότητες τους.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

Υ.Γ. Αξίζει να δείτε ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις στο παρόν blog που ίσως ήταν το μοναδικό που είχε από την αρχή την άποψη ότι θα έπρεπε να επιστραφούν τα ποσά που από λάθος ή επίτηδες παρακρατήθηκαν όχι στο καταβαλλόμενο ποσό αλλά στο ακαθάριστο και όχι μόνον οι τρεις μήνες που και επεστράφησαν. Επίσης ήταν το μόνο blog που πίστευε ότι δεν απαιτείτο τίποτε άλλο παρά μία και μόνη αρχική αίτηση γι αυτό και δεν επανήλθε με εισηγήσεις για ενστάσεις κλπ. Ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε με το θέμα ήταν η ΠΟΣ, εξ' όσων γνωρίζω (ανακοίνωση 68/27-9-2016).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.