papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-11-05

Αναγνώριση μάχιμης 5ετίας - «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» - Στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη.

Αξιότιμε κύριε Συνήγορε, είμαι στρατιωτικός και προχώρησα πριν από λίγο καιρό στη διαδικασία της αναγνώρισης - εξαγοράς της λεγόμενης «μάχιμης πενταετίας» ή αλλιώς της πενταετίας σε Μονάδες εκστρατείας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ 169/2007)Ξεκινώντας την καταβολή του πόσου, (118,83 ευρώ μηνιαίως για 60 μήνες = 7.129,8 ευρώ ), ενημερώθηκα πως για τα Σώματα Ασφαλείας ισχύουν διαφορετικές διατάξεις, ευνοϊκότερες από αυτές του  προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 για τα σώματα ασφαλείας «….. ο χρόνος υπηρεσίας των πέντε (5) ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ 169/2007), αναγνωρίζεται ως συντάξιμος με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, από τους ενδιαφερόμενους. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημιώσεις που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ΣΤ’ του άρθρου 55 ν. 1249/1982 (ΦΕΚ43 Α’) και παρακρατούνται κατά τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία.», διευκρινίζεται για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας πέντε (5) ετών που να λογίζεται αυξημένος εις το διπλάσιο, πως οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της εκάστοτε  αποζημίωσης που λαμβάνουν εργασία πέραν του πενθημέρου και αφορούν την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη.
Με βάση λοιπόν την ανωτέρω διάταξη, ο υπολογισμός των εισφορών  για την αναγνώριση της μάχιμης 5ετίας αφορά την αποζημίωση πενθημέρου για την υπερωριακή απασχόληση. Πως υπολογίζεται σήμερα η αναγνώριση στα Σώματα Ασφαλείας: Το ποσό που προκύπτει από την υπερωριακή απασχόληση ως εργασία πέραν του πενθημέρου, για πέντε έτη (μάχιμη πενταετία) θα είναι: 5 έτη Χ 52 εβδομάδες / έτος  Χ  46 € (αποζ. πενθημέρου) = 11.960 €. Καθόσον η εισφορά αναγνώρισης είναι 20% (ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη) επί του ανωτέρω ποσού (11.960 €)  και καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο, ο υπολογισμός σήμερα προκύπτει: 11.960 € Χ 20%  = 2.392 € είναι το συνολικό ποσό καταβολής για την αναγνώριση. Σύμφωνα και πάλι με τις κείμενες διατάξεις, το ποσό επιμερίζεται σε δόσεις τόσες όσοι είναι και οι μήνες της αναγνώρισης. Δηλαδή, 2.392 € δια 60 μήνες = 39,87 ευρώ μηνιαίως για ασφαλισμένο των Σωμάτων Ασφαλείας.
Βλέποντας όλα αυτά, και συγκεκριμένα την διάκριση ανάμεσα στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων (οι οποίοι καταβάλλουν περίπου το τριπλάσιο ποσό για την εξαγορά της πενταετίας), προσφεύγω ενώπιον σας ζητώντας την διερεύνηση αυτών που αναφέρω, καθώς επίσης ζητώ την παρέμβαση σας για την αντιμετώπιση αυτής της διακριτικής μεταχείρισης  σε βάρος των στελεχών  των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ας θυμηθούμε και το σχετικό έγγραφο του ΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.