papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-08-20

Συντάξεις Στρατιωτικών : Όλη η αλήθεια για τα σενάρια

Άρθρο από το armynow.net
Οι αναμενόμενες μειώσεις στις συντάξεις στρατιωτικών είναι πολύ κοντά. Και μαζί με τις μαύρες τρύπες των Ταμείων αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις!
Πολλά έχουμε ακούσει και έχουν γραφτεί τελευταία για τις συντάξεις των στρατιωτικών, σχετικά με μειώσεις οι οποίες αναμένεται να γίνουν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις από την ψήφιση των νομοσχεδίων για το κλείσιμο της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς.
Πολλά ακούστηκαν από τον ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια υπόσχεται συνεχώς πως αφενός δε θα υπάρξει μείωση εισοδημάτων στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη, ενώ αφετέρου δηλώνει πως έχει «κλειδώσει» τα υπόλοιπα από τα αναδρομικά τα οποία είχε επιδικάσει στους στρατιωτικούς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τίποτα βέβαια από τα δύο δεν είναι ιδιαίτερα πιστευτό από τους στρατιωτικούς που μάλλον τείνουν να πιστέψουν πως κάτι δεν πάει καλά.
Από καιρού εις καιρόν, σε Ελληνικούς ιστότοπους που ασχολούνται με τα θέματα της Άμυνας, αναγγέλλονται διάφορα με τη μορφή φωτοβολίδας, τα οποία κι αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο ασφαλούς πληροφόρησης αλλά τρόπο για να μαζευτεί «κοινό».
Μετά από συγκεκριμένη έρευνα από συνεργάτες του ArmyNow.Net, η οποία διήρκεσε περίπου δύο μήνες (με τον Αύγουστο μέσα στους δύο αυτούς μήνες, σημαντικό στοιχείο), είμαστε σε θέση να πληροφορήσουμε υπεύθυνα τους αναγνώστες μας για κάποια δεδομένα. Πιθανόν για κάποια από αυτά που θα αναφέρουμε θα υπάρξουν επίσημες διαψεύσεις, αλλά δυστυχώς αυτές θα είναι χωρίς στοιχεία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους:
Ο ΥΠΕΘΑ ζήτησε και πήρε προτάσεις και απόψεις από τα Γενικά Επιτελεία οι οποίες έλαβαν τη μορφή επεξεργασμένων δεδομένων από το οικονομικό επιτελείο του ΥΕΘΑ, τόσο σχετικά με τον προϋπολογισμό του επομένου έτους, όσο και σχετικά με τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης, αυτό βέβαια αφορά τα εν ενεργεία στελέχη. Εκεί τα πράγματα είναι απλά. Νέο μισθολόγιο, μείωση αποζημιώσεων για θέσεις ευθύνης, μείωση των κονδυλίων για θέσεις εξωτερικού και νέα μείωση δαπανών για εκπαίδευση προσωπικού και συντήρηση υλικών, μέσω κι εγκαταστάσεων.
Τι γίνεται με τις συντάξεις;
Εδώ υπάρχει πλήρης συσκότιση αφού το ΥΕΘΑ δεν είναι αρμόδιο γι’ αυτές. Σε αρκετές συσκέψεις όμως στελεχών του ΥΕΘΑ με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας το ζήτημα των συντάξεων των στρατιωτικών έφερε αντιδικίες και αρκετές τριβές, δεδομένου πως τόσο τα στελέχη των οικονομικών Υπουργείων δεν κατανοούν τις ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού επαγγέλματος.
Το αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, καθότι δεν υπήρξε ζωηρή αντίδραση από το ΥΕΘΑ, υπήρξε τραγικό για τις συντάξεις, οι οποίες θα επανυπολογιστούν με το νέο τρόπο.
Τι θα φέρει αυτός ο επανυπολογισμός;
Εδώ είναι το πλήρες σκοτάδι, καθότι η μέθοδος επανυπολογισμού (αυτή την οποία έχει ψηφίσει η Βουλή), σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς μας συνεργάτες θα επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις οι οποίες θα φτάνουν έως και το 50% των τωρινών.
Όμως πολλά στελέχη του ΥΕΘΑ διατείνονται πως δεν είναι έτσι τα πράγματα καθότι ο νόμος έχει πολλά παραθυράκια. Εδώ βέβαια έρχεται να τους διαψεύσει άμεσα η μείωση στις συντάξεις χηρείας που είχε άμεσο αποτέλεσμα και ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Μάλιστα στέλεχος του ΥΕΘΑ που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑϊκό κομμάτι του Υπουργείου δήλωσε ενώπιον ικανού αριθμού στελεχών με στρατιωτική ιδιότητα πως «όποιος αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί τώρα, μάλλον θα πεινάσει».
Το συνεχιζόμενο παραμύθι περί προστασίας των συντάξεων των στρατιωτικών το οποίο αναπαράγεται από πολλά κυβερνητικά παπαγαλάκια, δε φαίνεται να έχει δράκο. Το λέμε αυτό γιατί σε συνάντηση συνεργάτη μας με υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου στις 14 Αυγούστου, εν των μέσω τύρου και αχλαδίου, προέκυψε η σαφής θέση πως οι συντάξεις των στρατιωτικών μπήκαν οριστικά και αμετάκλητα στον ίδιο τορβά με όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου και ότι θα πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις.
Ήδη υπάρχει εντολή για επανυπολογισμό κάποιων συντάξεων των οποίων οι δικαιούχου θα εκπλαγούν δυσάρεστα από το ποσό που θα λάβουν με την πληρωμή της σύνταξης του Ιανουαρίου του 2018 καθότι θα τη δουν μειωμένη από 20 – 25%.
Οι όποιες δημοσιεύσεις, αναρτήσεις και σχόλια γίνονται από στημένους κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι πρόσκεινται είτε στον ΥΠΕΘΑ είτε στα περί αυτόν στελέχη των ΑΝΕΛ που εκφράζουν την κομματική γραμμή, είτε αποκρύπτουν συστηματικά είτε όντως δε γνωρίζουν πως οι συντάξεις των στρατιωτικών δεν είναι θέμα του ΥΕΘΑ. Εδώ αξίζει να τονίσουμε την έντιμη και υπεύθυνη στάση του ΑΝΥΕΘΑ που είτε δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα είτε όταν μιλήσει λέει την αλήθεια. Όπως και σε άλλα θέματα του Υπουργείου, έτσι κι εδώ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και σοβαρός.
Μετοχικά Ταμεία
Για να μην ξεχνιόμαστε όμως, υπάρχουν και τα Μετοχικά Ταμεία, τα οποία κανείς δε γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκονται, τι δυνατότητες έχουν και κυρίως πως θα πορευτούν από δω και μπρος. Συνεργάτες μας σχετικοί με τα Μετοχικά Ταμεία, μας πληροφόρησαν πως η κατάσταση δεν είναι ούτε καλή ούτε ανθηρή.
Τα μερίσματα και τα εφάπαξ πιθανότατα θα μειωθούν κι άλλο και επειδή στις συντάξεις λογίζονται ως επικουρικό στοιχείο θα υπάρξει κι εκεί επανυπολογισμός.
Όσον αφορά τώρα τα βοηθήματα τέκνων, μάλλον κι εκεί τα πράγματα είναι σκούρα καθότι φαίνεται πως η μαύρη τρύπα μεγαλώνει και δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
ΑΟΟΑ
Αφήσαμε τελευταίο τον ΑΟΟΑ αλλά και την υπηρεσία που εδρεύει στο κτίριο του και είναι υπεύθυνη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ η κατάσταση είναι για κλαυσίγελο.
Για τον μεν Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών η κατάσταση είναι οικτρή, κυρίως γιατί δεν έχει ληφθεί τα τελευταία 30 χρόνια καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την ενεργοποίησή του, ακόμα και κάποια οικιστικά προγράμματα απέτυχαν παταγωδώς, αλλά και η εν γένει λειτουργία του τον έχει απαξιώσει στα μάτια των στελεχών. Παρόλα αυτά υπάρχουν στελέχη που πληρώνουν κανονικά τη συνδρομή τους, όπως επίσης κανονικά πληρώνονται και όλα σχεδόν τα δάνεια που έχει δώσει ο Οργανισμός. Βέβαια ούτε κιχ δεν ακούγεται από εκεί.
Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.)
Και φτάνουμε στο καλύτερο: Στην Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.). Η υπηρεσία αυτή αν λειτουργούσε όπως έπρεπε θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ και να συμβάλλει συστηματικά στα έσοδα. Όμως όταν διευθύνεται από έναν πτωχευμένο επιχειρηματία του Πειραιά ο σχεδόν οποίος κάθε μήνα εισάγεται στο νοσοκομείο για να παίρνει αναβολές στα δικαστήρια και δεν διαθέτει καμία απολύτως εξειδίκευση στη διαχείριση ακινήτων (και υπάρχει κόσμος που είναι σχετικός και στα δύο κόμματα εξουσίας), ενώ ταυτόχρονα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ακυρώνουν από μόνες τους κάθε καλή προσπάθεια, τι μπορούμε να περιμένουμε; Ρητορική ερώτηση. Όποιος θέλει μπορεί ν’ ανατρέξει στην ιστοσελίδα της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. για να δει από μόνος του τα δελτία τύπου.
Αναφέρουμε δε αυτή την υπηρεσία γιατί υπήρξε πρόταση από στελέχη του ΥΕΘΑ να παραχωρηθεί ακίνητη περιουσία προκειμένου οι συντάξεις των στρατιωτικών να μπουν σε ιδιαίτερο καθεστώς, κάτι όμως που για άγνωστους λόγους δεν προχώρησε. Οι κακές γλώσσες λένε πως το σχέδιο σκόνταψε στον ίδιο τον Υπουργό, αλλά γι’ αυτό δεν παίρνουμε όρκο.
Όλα καλά λοιπόν για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς και το μόνο βέβαιο είναι πως οι αναμενόμενες μειώσεις στις συντάξεις είναι κοντά. Πόσες θα είναι αυτές; Μάλλον είναι έκπληξη!

3 σχόλια:

  1. Παρ όλα αυτά όμως καμία δυναμική αντίδραση δεν υπήρξε από τους εν ενεργεία που μπορούν να πιέσουν με κάποιο τρόπο. Αντίθετα κλοπτοντο για την αποσύνδεση των συνταξιούχων από το μισθολόγιο των εν ενεργεία. Τον επόμενο όμως Ιανουάριο που αρκετοί θα βρεθούν στη σύνταξη θα εκπλαγούμε και θα στεναχωρηθούν αλλά θα είναι αργά. Το κακό για όλους μας είναι ότι και η Νέα δημοκρατία συμφωνεί απολύτως με τις μειώσεις αυτές. Συνεπώς να μην περιμένουμε κάτι διαφορετικό. Ίσως μάλιστα τότε να είναι και χειρότερα τα πράγματα και επακολουθήσουν μεγαλύτερες μειώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TEΛΟΣ ΤΟΥ 2017 ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ .(ΤΟ ΠΡΩΤΟ 50%).ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΟΥΤΕ ΦΩΝΗ ΟΥΤΕ ΑΚΡΟΑΣΗ...ΜΗΠΩΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ;;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΕΑΠΑΣΑ ΜΟΥ ΠΙΣΤΩΣΕ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 398 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΠΟ 67 ΕΥΡΩ?ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΤΕΑΠΑΣΑ 81.70 .ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΜΑΤΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ?ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΙΕΛΙΑ.ΠΑΡΤΑ ΤΩΡΑ ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΝΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ.ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ.ΥΠΟΨΙΝ ΕΧΩ ΑΠΟΛΗΘΕΙ ΤΟ 2006.ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΔΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.