papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-01-07

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και πλεόνασμα

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Μετά και την επαίσχυντη επιστολή υποτέλειας και εξευτελισμού της συγκυβέρνησης προς τους δανειστές, που πλήγωσε τον κάθε υγιώς σκεπτόμενο - υπερήφανο Έλληνα, είναι πλέον πασιφανές ότι:
  • Το επίδομα δόθηκε σε συνανθρώπους μας που το χρειάζονταν (ορθώς), σε άλλους που δεν το είχαν ανάγκη (κακώς) και δεν δόθηκε σε ανέργους και χαμηλόμισθους που το είχαν μεγαλύτερη ανάγκη (απαράδεκτο).
  • Ο π/θ κ. Τσίπρας βάφτισε το επίδομα 13η σύνταξη υποστηρίζοντας ότι προβλεπόταν στο μνημόνιο για να ξεγελάσει τους Έλληνες πολίτες. Το παραδέχτηκε στην επιστολή (εφάπαξ πληρωμή – μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς).
  • Η κυβέρνηση αυτή δεν γνωρίζει τι σημαίνει διπλωματία. Πως αλλιώς μπορεί να αιτιολογηθεί η λέξη «ανόητοι» που εξέφρασε ο π/θ και οι ειρωνείες Τσακαλώτου για τον Γερμανό ομόλογό του και λίγο μετά μέσω της επιστολής να υπόσχονται διαρκή αφοσίωση, απόλυτη δέσμευση και συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο;
  • Δεν ήταν θέμα Βαρουφάκη η απερισκεψία, αλλά σύσσωμης της συγκυβέρνησης. Έτσι ενώ την πρώτη φορά είχαμε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών, τώρα υποσχεθήκαμε ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους θα μειώσουμε τις συντάξεις. Τεράστια …επιτυχία!

Επειδή όμως είναι πρέπον να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, θυμίζουμε ότι το επίδομα δόθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, πλην όμως:

  • Δόθηκε με βάση το οικογενειακό εισόδημα χωρίς να εξαιρεθούν άνεργοι και χαμηλόμισθοι και αφού ενημερώθηκαν - συμφώνησαν οι δανειστές, με αποτέλεσμα την αποφυγή άσκοπων εντάσεων.
  • Το πλεόνασμα είχε επιτευχθεί με παράλληλη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Έτσι, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, από 9,6 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 τα ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν στα 3,8 δις ευρώ. 
  • Αντιθέτως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ από 3,8 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 εκτόξευσε τα ληξιπρόθεσμα τον Ιούνιο του 2016 στα 7,4 δις ευρώ στραγγίζοντας και πάλι την αγορά. Και θα αυξάνονταν περαιτέρω αν δεν μας υποχρέωναν οι εταίροι μας τα 3,5 από τα 10,3 δις ευρώ της δόσης να κατευθυνθεί στα ληξιπρόθεσμα (επιστροφή φόρων – δαπάνες). Στις 4 Ιανουαρίου 2017 έγινε γνωστό ότι τον Νοέμβριο του 2016 τα ληξιπρόθεσμα έφθασαν στα 5,6 δις ευρώ. Αν δηλαδή δεν παίρναμε δάνειο και αν δεν ήταν προαπαιτούμενο για να κλείσει η 1η αξιολόγηση τα 3,5 δις ευρώ να προωθηθούν στα ληξιπρόθεσμα θα έφθαναν αυτά στο δυσθεώρητο ύψος των 9,1 δις ευρώ. Θυμάστε επίσης το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την υποδόση των 2,8 δις ευρώ λόγω των ληξιπρόθεσμων. Αυτό είναι το πλεόνασμα των Τσίπρα – Καμμένου… Αέρας κοπανιστός…

* Το διάγραμμα βρίσκεται στον προϋπολογισμό του 2017 με υπογραφή Τσακαλώτου…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.