papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-01-07

Η Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

«Ἀνεξάρτητα ἀπό τόν χρόνο πού θά χρειασθοῦμε να ὑπερνικήσουμε αὐτήν τήν ἐκ προμελέτης εἰσβολή, ὁ ἀμερικανικός λαός, μέ τήν δύναμη τοῦ δικαίου θά κερδίσει τελικά  τήν ἀπόλυτη νίκη». Ἀπόσπασμα ἀπό τήν ὁμιλία τοῦ προέδρου τῶν ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούσβελτ, τήν ἐπομένη τῆς ἐπιθέσεως.
Την 7η Δεκεμβρίου 1941, 360 ιαπωνικά αεροσκάφη απονηώθηκαν  από 6 αεροπλανοφόρα, 250 μίλια βορείως της Χαβάης και βομβάρδισαν το στόλο του Ειρηνικού των ΗΠΑ, στον ναύσταθμο του Πέρλ Χάρμπορ. Η επιχείρηση άρχισε την 07:50 και διήρκησε 2 ώρες, οι Ιάπωνες επιτέθηκαν σε δύο κύματα (190 αεροσκάφη το πρώτο κύμα και 170 το δεύτερο). Κατά των πλοίων χρησιμοποιήθηκαν τόσο τορπίλες, όσο και βόμβες. Καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές 18 πλοία, εκ των οποίων 5 θωρηκτά και 347 αεροπλάνα. Οι νεκροί ανήλθαν σε 2.403 και οι τραυματίες σε 1.178. Οι ιαπωνικές απώλειες ήσαν 29 αεροπλάνα, 1 υποβρύχιο και 5 υποβρύχια τσέπης. Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα ευρισκόμενα σε αποστολή, διέφυγαν της καταστροφής. Της επιθέσεως δεν προηγήθηκε κήρυξη πολέμου εκ μέρους της Ιαπωνίας.
Σε Τροχιά Συγκρούσεως
Η Ιαπωνία αποτελούσε το πιο προοδευμένο και ισχυρό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, στερούμενο όμως πρώτων υλών και πετρελαιοειδών. Από το 1931 είχε καταλάβει σταδιακά δεκαπλάσια έκταση της επικράτειας της, εκτεινόμενης από την Μαντζουρία μέχρι το Βιετνάμ. Για την εδραίωση της κυριαρχία της θεωρούσε απαραίτητη την κατάληψη της Σουμάτρας, Γουινέας, Φιλιππίνων και των υπόλοιπων νήσων των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών. Η στρατηγική της την έφερε σε σύγκρουση με την Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία, την Ολλανδία, αλλά κυρίως τις ΗΠΑ. Μετά την κατάρρευση της Γαλλίας η Ιαπωνία προσχώρησε στον Άξονα Βερολίνου-Ρώμης τον Σεπτ. του 1940, ενώ τον Απρίλιο του 1941 υπέγραψε πενταετές σύμφωνο μη επιθέσεως με την ΕΣΣΔ.[1] Η στρατοκρατούμενη ιαπωνική κυβέρνηση θεωρούσε ότι είχε μία θεϊκή αποστολή να οδηγήσει την περιοχή σε μια καινούργια εποχή οικονομικής αναπτύξεως και ευημερίας, την οποίαν αποκάλεσαν:«Σφαίρα Κοινής Ευημερίας στην Μείζονα Ανατολική Ασία». Οι ΗΠΑ προκειμένου να ανακόψουν τον ιαπωνικό ιμπεριαλισμό έλαβαν μέτρα περιορισμού των εξαγωγών πετρελαίου και σιδηρομεταλλεύματος προς την Ιαπωνία. Ο στόλος του Ειρηνικού μεταστάθμευσε από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας στην Χαβάη, παρά την αντίθετη γνώμη του Αμερικανού ναύαρχου, ο οποίος αντικαταστάθηκε.
Η Απόφαση
Την 6η Σεπτ. 1941 στην αίθουσα 1, των ανακτόρων στο Τόκυο, οι πολιτικές και στρατιωτικές κεφαλές της Ιαπωνίας παρουσίασαν στον αυτοκράτορα Χιροχίτο το δίλημμα που αντιμετώπιζε η χώρα. Η προάσπιση των ιαπωνικών συμφερόντων στην ΝΑ Ασία θα τους έφερναν αναπόφευκτα σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία θα κέρδιζε τον πόλεμο μόνο εάν αιφνιδίαζε τον αντίπαλο και δεν εμπλεκόταν σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο. Ο Αρχηγός του αυτοκρατορικού ναυτικού Ισορόκου Γιαμαμότο[2] είπε στον αυτοκράτορα: «Τους πρώτους έξι έως δώδεκα μήνες θα κερδίζω την μία νίκη μετά την άλλη. Δεν έχω όμως καμιά προσδοκία επιτυχίας για τον δεύτερο, ή τρίτο χρόνο». Η απόφαση για την αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ είχε ληφθεί.
Η Αφύπνιση ενός Γίγαντα
Την 8η Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ με μία ομιλία 7 λεπτών, σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής, υπογράμμισε ότι, «Η ημέρα αυτή θα καταγραφεί ως ημέρα ντροπής στην ιστορία» και ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την κήρυξη του πολέμου κατά της Ιαπωνίας. Στην συνέχεια η Γερμανία και Ιταλία κήρυξαν τον πόλεμο κατά των ΗΠΑ. Δεκαέξι εκατομμύρια άνδρες εκλήθησαν να υπηρετήσουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην νίκη των συμμαχικών όπλων. Η Ιαπωνική επίθεση διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες της κοινής γνώμης για την συμμετοχή των ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφύπνισε τον πατριωτισμό του αμερικανικού λαού. Μετά την επίθεση η συμμετοχή στον πόλεμο δεν αποτελούσε μόνο κίνηση βοηθείας προς δοκιμαζόμενα έθνη, αλλά αφορούσε πρωτίστως την υπεράσπιση της ίδιας της πατρίδος τους.
Αντγος ε.α. Ιωάννης Κρασσάς
Βιβλιογραφία
α. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΥΠΟΣ, Αθήνα 1968.
β. TIME LIFE BOOKS, The Rising Sun (Ο Ανατέλλων Ήλιος), 1977 Alexandria , Virginia USA.


[1] Η υπογραφή της συνθήκης εξασφάλιζε τα νότα και των δύο χωρών. Η ΕΣΣΔ κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας την 8η Αυγ 1945, μετά την πτώση της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα και 7 ημέρες πριν την άνευ όρων παράδοσή της, κατά της συμφωνίας που είχε υπογράψει.
[2] Το 1904 αποφοίτησε από την Ναυτική Ακαδημία. Το 1914 σπούδασε στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Το 1924 ανέλαβε ναυτικός ακόλουθος της Ιαπωνίας στην Ουάσιγκτων. Το 1941 προήχθη σε αρχιναύαρχο και τοποθετήθηκε επικεφαλής του αυτοκρατορικού ναυτικού. Στις 18 Απρ. 1943 σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε από αμερικανικά αεροπλάνα. Σήμερα θεωρείται ήρωας της χώρας του «Ανατέλλοντος Ηλίου».

1 σχόλιο:

  1. Μετα το Περλ Χαρμπορ ο Γιαμαμοτο εγνωριζε οτι η Αμερικανικη ισχυς παρεμενε κολοσσιαια διοτι τα θωρηκτα που καταστραφηκαν ηταν παλια πολεμικα. Το αεροσκαφος του Γιαμαμοτο καταρριφθηκε μετα απο διαταγη του Ναυαρχου Νιμιτς, διοτι οι Αμερικανοι (που ηξεραν το σχεδιο πτησης διοτι αποκρυπτογραφουσαν τα σηματα των Ιαπωνων) πιστευαν - και σωστα - οτι ο θανατος του θα αποδυναμωνε τους Ιαπωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.