papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-11-26

Ηγέτες, Λαός, Πατριωτισμός

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΡΗΣ Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Δκτής 98 ΑΔΤΕ / Εθνική Ηχώ, Οκτ 2016
Η οικονομική κρίση, σα ράπισμα ηχηρό, μας ξύπνησε. Ανέδειξε λάθη των ηγεσιών και του λαού. Δημιουργεί προβληματισμούς, οδηγεί σε αυτοκριτική. Κάποιοι αναίσθητοι παραμένουν αδιόρθωτοι, άλλοι απογοητεύονται, μεμψιμοιρούν και θεωρούν ότι χάθηκε το παν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κρίση μπορεί να αποδειχθεί η αναγκαία ευκαιρία για ανασύνταξη, ελπίζουν και εργάζονται γι' αυτό. Από την Ιστορία μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα. Στους διπλανούς μας και μέσα μας ζούν αλήθειες και αρχές, που ίσως πρόσκαιρα ξεχάσαμε, αλλά εάν τις εφαρμόσουμε θα γεμίσουμε ελπίδα και θα ξαναστήσουμε τη χώρα και το λαό μας στο ύψος που τους πρέπουν.

Ας φέρουμε λοιπόν στη μνήμη μας τον Παύλο Μελά, ευ­πατρίδη νεαρό αξιωματικό, αντάρτη Μακεδονομάχο, που πέφτει νεκρός στη Στάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας τον Οκτώβριο του1904, και παραδίδεται ήρωας στους σύγχρονους και θρύλος στους νεώτερους. Κάποια επιστολή του σε εύελπι αξίζει να μεταφερθεί στο ευρύτερο κοινό:
«Η ζωή είναι πόλεμος. Η γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η νίκη. Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, να αγαπάς, να μην πονάς. Ένας είναι ο σκοπός σου, ο πόλεμος. Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού. Πολέμα για την Μεγάλη Ελλάδα. Άνδρες που περπατούν στη ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί άνδρες, θεμέλια γενεών. Αυτοί οι Ευέλπιδες , οι αυριανοί ηγήτορες του Έθνους.

Νεαρέ Εύελπι μάθε και εξασκήσου να είσαι απλός, ολιγό­λογος, συγκρατημένος, σεμνός. Λίγα λόγια πολλά έργα. Αν­θρωπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή. Όποιος σε κοιτά, τα μάτια του να γεμίζουν παλλικάρι. Περισσότερο να προ­σβάλλεσαι όταν σε κυριεύει ο πόνος. Μη θυμώνεις, χειρότερα είναι να χτυπήσεις έστω και εάν μόλις κρατιέσαι με έναν κόμπο στο λαιμό. Να φύγεις είναι δειλία. Μόνος σου αποφά­σισες να γίνεις Αξιωματικός.

Απελπισία, ύστερα γελάς και από την μια μέρα στην άλλη γίνεσαι άνδρας, δηλαδή μαθαίνεις να κρατάς μέσα σου τον πόνο και την απορία, έτσι χωρίς να φαίνεται, αλλά να επιμένεις πάντα στον σκοπό σου, στα όνειρά σου. Αν προ­χωρήσω, ακολουθείστε με... Αν υποχωρήσω, σκοτώστε με...

Αν σκοτωθώ, εκδικηθείτε με...
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, Ανθ/λγός Πυροβολικού».
Άλλες εποχές, άλλες νοοτροπίες, χωρίς κάποια πρακτική σημασία σήμερα; Και όμως η επιστολή αυτή κατά ένα μυστηριακό τρόπο ακόμα ζεί. Δεν περιλαμβάνεται στα επίσημα στρατιωτικά εγχειρίδια και προγράμματα, δεν προβάλλεται από κάποιους επώνυμους, μεταβιβάζεται όμως προφορικά από γενιά σε γενιά ευελπίδων εδώ και 100 χρόνια, βρίσκεται σε καδράκια στα γραφεία αξιωματικών, ζεί στις ψυχές των ηγητόρων του Ελληνικού Στρατού, γαλουχεί, εμπνέει, οδηγεί, διαμορφώνει πνεύμα. Ένα πνεύμα χρήσιμο σήμερα για όλους μας, για την Πατρίδα, το Έθνος, την Κοινωνία.
Η αυτοθυσία του Μελά δεν είναι μια απλή ηρωική πράξη, κρύβει βαθύτερα νοήματα. Ο Παύλος Μελάς ήταν γόνος και γαμπρός ισχυρών οικογενειών της εποχής. Μελάδες και Δραγούμηδες έχουν οικονομική και πολιτική δύναμη Κυρίως όμως είναι πατριώτες. Οι καθημερινές τους πράξεις αναδεικνύουν πατριωτισμό. Γαλουχούν τα παιδιά τους με πατριωτικά ιδανικά και συνεπείς στους λόγους τους δε διστάζουν να τα στείλουν στην πρώτη γραμμή, στο θάνατο ακόμη, όταν εύκολα θα μπορούσαν να τα εξαιρέσουν. Στο ίδιο πνεύμα λίγο αργότερα ο Σοφοκλής Βενιζέλος, γιός του Πρωθυπουργού της χώρας, υπηρετεί ως Λοχίας εύελπις στην πρώτη γραμμή του Βαλκανικού Πολέμου και ο ποιητής και βουλευτής Λορέντζος Μαβίλης, επικεφαλής λόχου εθελοντών, σκοτώνεται στη Μάχη του Δρίσκου κοντά στα Ιωάννινα κατά τον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο. 0 ηρωισμός έχει αναμφισβήτητα την αξία του, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το πατριωτικό φρόνημα, που εμπνέει τις ηρωικές πράξεις. Με αυτό το φρόνημα, με αυτή τη στάση ζωής, η συγκεκριμένη άρχουσα τάξη ενέπνευσε το λαό και τον οδήγησε στο μεγαλείο, αναδεικνύοντας τα καλύτερα στοιχεία που διατηρεί μέσα του χιλιάδες χρόνια.
Πόσοι από τους ταγούς μας σήμερα πολιτικούς, στρατιω­τικούς, πνευματικούς, οικονομικούς είναι πράγματι πατριώτες συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, διακρίνονται για ταυτότητα λόγων και έργων, προτρέπουν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν σε μονάδες εκστρατείας, εμπνέουν εμπιστοσύνη και μπορούν να δημιουργήσουν το όραμα, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας;
Ναι, θα βγούμε από την κρίση, αρκεί οι ηγέτες μας ν' ακο­λουθήσουν το παράδειγμα Μελάδων, Δραγούμηδων, Βενιζέλων, Μαβίληδων και εμείς ν' αφεθούμε στο πνεύμα της επιστολής Μελά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.