papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-10-04

Αναλυτικά το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης - Πότε, πού και από ποιους υπεγράφη

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, αμέσως μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ουσιαστική κατάρρευση της Συνθήκης των Σερβών.
Η περίφημη συνθήκη, που ήρθε απρόσμενα ξανά στην επικαιρότητα μέσα από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ, που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη.
Μετά την επικράτηση των Νεότουρκων, την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ίδρυση του Τουρκικού Κράτους το 1920, η Κυβέρνηση του Κεμάλ αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Συνθήκη των Σερβών. Έτσι, μετά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και την εκδίωξη των Ελλήνων της περιοχής, τέθκηκε επιτακτικά η ανάγκη αναπροσαρμογής της Συνθήκης.
Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων. Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο:


kranosgr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.