papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2014-12-09

Ενημερωτικό Σημείωμα από τον Δικηγόρο κ. Γεωργακάκη

Μετά την Ενημερωτική Συγκέντρωση εν Αποστρατεία Στελεχών στη Λάρισα για Κατάθεση Αγωγής ο κ. Γεωργακάκης έστειλε το παρακάτω μικρό ενημερωτικό σημείωμα.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ Ε.Δ. ΚΑΙ ΤΩΝ Σ.Α.
Όπως είναι γνωστό μετά από τις αποφάσεις 2192 και 2193/2014 του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματική η μείωση των μισθών (και συνακόλουθα) των συντάξεων των στρατιωτικών. Ανάλογη απόφαση κατά...
τις πληροφορίες που διαρρέουν έχει εκδώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Με αυτά τα δεδομένα το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καταβάλει τις αναδρομικές διαφορές των 6 τελευταίων μηνών μειωμένες κατά ποσοστό 50% και τις υπόλοιπες (πάντα μειωμένες κατά 50%) θα καταβάλει σε μηνιαίες δόσεις (πλην κάποιων εξαιρέσεων).
Κατόπιν των παραπάνω η διεκδίκηση του υπολοίπου 50% των αναδρομικών μπορεί να γίνει μόνο με αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου για τους ε.ε. και του Ελεγκτικού συνεδρίου για τους ε.α.
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ
Για όσους έχουν καταθέσει αίτηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  έχει διακοπεί η παραγραφή, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα άρχιζε από την 1η Αυγούστου του 2014. Η διάρκεια της  διακοπής με την διαδικασία αυτή είναι εξάμηνος και συνακόλουθα, κατά την ασφαλέστερη  τουλάχιστον άποψη, η νέα παραγραφή αρχίζει από την 1-2-2015.
Βέβαια έχουν διατυπωθεί και πολλές άλλες απόψεις σχετικά με την επανέναρξη της παραγραφής, οι οποίες χωρίς να είναι απορριπτέες εκ προοιμίου ή να στερούνται επιχειρημάτων, εν τούτοις ενέχουν τον κίνδυνο μήπως με κάποια στενή ερμηνεία εκ μέρους του Δικαστηρίου  δεν γίνουν δεκτές και τελικά επέλθη μερική ή ολική παραγραφή των απαιτήσεων.
Συμπερασματικά, κατά την άποψή μου, θα πρέπει, όσοι ενδιαφέρονται σχετικά, να καταθέσουν τις αγωγές των, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2015, ούτως ώστε να προβούν στις ενέργειες  αυτές με τρόπο ασφαλή.
Δικηγόρος
παρ΄ Αρείω Πάγω & Συμβουλίω Επικρατείας
Πρώην Πρόεδρος Στρατιωτικού Δικαστηρίου
http://www.georgakakisathanasios.gr/
τηλ. 2410-250921, 6945858024

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.